Hoe gaat een rijexamen bij het CBR

rijexamen bij het CBR

Een praktijk examen (rijexamen) bij het cbr verloopt volgens een bepaald schema. Dit schema is voor ieder gelijk en zal alle benodigde vaardigheden van de bestuurder testen. Het examen zelf duurt ongeveer 35 minuten. Waarbij het in 4 stukken is opgedeeld. BNOR examen duurt langer.

Deel 1: Ontmoeting van examinator.


Wanneer je examen komt doen bij het cbr wordt er ten aller tijden geadviseerd 15 minuten van te voren aanwezig te zijn. Op deze manier kan de bestuurder nog even rustig een kopje koffie drinken voordat hij wordt geïntroduceerd aan zijn examinator.
Als het tijd is, wordt de bestuurder meegenomen om kennis te maken met de examinator, die zich kort zal introduceren, wat vervolgens ook gewenst wordt van de bestuurder.

Vervolgens zal de examinator uitleggen hoe het examen eruit zal zien. Daarnaast zal de examinator de volgende dingen van de bestuurder controleren:
Zijn uitnodiging, legitimatie, of de bestuurder het theorie examen heeft behaald en als laatst, of het zelfreflectie formulier is ingevuld. Als alles in orde is, wordt de sleutel overhandigd aan de bestuurder.

Let op: de bestuurder mag vragen of de rij-instructeur meerijdt tijdens het examen.

Deel 2: Buiten test

Aangekomen op het parkeerterrein waar de auto geparkeerd staat, wordt er begonnen met een ogentest. Het vereiste is dat de bestuurder een kenteken moet kunnen lezen van 25 meter afstand. Vervolgens wordt er overgegaan naar vragen die betrekking hebben op de auto; Standaard vragen, zoals:

  • Wat betekenen alle lampen op het dashboard van de auto?
  • Hoe werken je mistlampen?
  • hoeveel bar spanning dienen je banden te hebben?
  • Hoe controleer je het oliepeil?

Wanneer deze zaken zijn besproken, stap je in de auto voor deel 3 van het rijexamen.

Deel 3: Examen rit

De bestuurder start zijn auto (vergeet de handrem niet) en rijdt rustig weg voor een rit van ongeveer 35 minuten. Probeer niet perfect te rijden, NIEMAND is perfect en iedereen maakt wel is een fout tijdens het rijexamen. Een groot deel van de examenrit rijdt je zelfstandig en ongeveer  10 minuten op de navigatie in de auto ( het is danvoordelig als je de examenroutes goed kent). Hierbij zal de examinator de bestuurder zijn gang laten gaan, de bestuurder moet hierbij niet aarzelen om zelf keuzes te maken; Besluitvaardigheid is 1 van de te testen onderdelen.
Tijdens het rijden let de examinator op:

  • Controle over de auto.
  • Inzicht in de veiligheid.
  • Voorrang verlenen.
  • Kijkgedrag

Vervolgens zal er ook nog een deel van de rit op instructies van de examinator gereden worden. Tijdens deze tijd worden testen uitgevoerd, zoals achteruit inparkeren, file parkeren en andere bijzondere verrichtingen. Verder adviseren wij om ten aller tijden rustig te blijven en te kijken, kijken, kijken.

Deel 4: De uitslag

De auto is zonder schade weer teruggezet in het parkeervak, de bestuurder mag kort evalueren met zijn rijinstructeur totdat de examinator klaar is om de bestuurder te laten weten of hij geslaagd is of niet. Tijdens deze bespreking worden alle punten geëvalueerd en wordt het zelfreflectie formulier besproken. Bij deze gesprek hoor je van de examintor of je geslaagd bent of gezakt bent.

Mocht jij als betreffende lezer binnenkort examen mogen doen, wensen wij u daarbij veel succes.

 

5/5 - (103 votes)