Geslaagd voor je rijexamen. Wat nu?

in 1x slagen rijbewijs

Je rijbewijs halen is één van de belangrijkste momenten in ieders leven. Het moment van slagen is dan ook een prachtig moment, je bent geslaagd voor je rijexamen maar wat komt daarna? In dit artikel gaan we het hebben over wat te doen nadat je geslaagd bent voor je rijexamen. Laten we meteen beginnen!

Rijexamen gehaald, dit moet je weten

Zodra je geslaagd bent voor je praktijkexamen kom je natuurlijk in aanmerking voor je rijbewijs. Maar het rijbewijs wordt niet zomaar bij je afgeleverd, eerst moet je nog je rijbewijs aanvragen! Dit kan bij je lokale gemeente. Het is belangrijk dat je niet te lang wacht met het aanvragen van je rijbewijs, de gezondheidsverklaring van het CBR blijft namelijk maar een jaar geldig, en de uitslag van je praktijkexamen blijft uiterlijk 3 jaar geldig. Bij het aanvragen van je rijbewijs is het belangrijk om een pasfoto in kleur mee te nemen en een geldig identiteitsbewijs en geld (je kan ook pinnen).

Na het aanvragen duurt het meestal rond de 5 werkdagen om het daadwerkelijke pasje te maken. Je moet je rijbewijs vervolgens persoonlijk ophalen bij het gemeentehuis in Rotterdam (ligt er aan waar je woont) binnen 3 maanden. Na al dit gedoe is het dan eindelijk tijd om te rijden! Let wel op dat je nog niet mag rijden tot je daadwerkelijk je rijbewijs pasje in handen hebt!

Rijbewijs is binnen! Wat nu?

Na het aanvragen en het ontvangen van je rijbewijs is het dan eindelijk tijd voor het echte werk, autorijden! Let er bij het kopen van je eerste auto op dat hij makkelijk te besturen is, want hoe prachtig sommige old timers ook zijn, ze zijn lastig te besturen en dat is vaak niet geschikt voor mensen die net hun rijbewijs hebben.

Let ook goed op wanneer je voor het eerst in je eentje het verkeer in gaat, je zal snel genoeg ondervinden dat het echte werk zonder instructeur in je eigen auto toch altijd een beetje anders is dan wat je tot nu toe gewend bent. Maak je geen zorgen, het echte verkeer went snel genoeg. Er is niemand meer in de auto die remingreep gaat doen. Maar het is wel zaak om ten alle tijden geconcentreerd te blijven! Voor de rest is het een kwestie van toepassen wat je hebt geleerd in de rijlessen, hoe aantrekkelijk het soms ook is om bepaalde dingen over te slaan, rijlessen zijn er voor een reden en het is dan ook belangrijk dat je ten alle tijden terugdenkt aan wat je hebt geleerd!

 

Let op dat als je 17 bent en je bent geslaagd voor je rijexamen, dat je nog niet alleen in de auto mag rijden! Je mag wel al je rijbewijs aanvragen, maar er moet ten alle tijden een capabele begeleider met je in de auto aanwezig zijn terwijl je rijdt.

 

Al met al ben je dus nog niet klaar als je bent geslaagd voor je rijexamen bij het CBR. Je moet dan nog de procedure doorlopen van het aanvragen van je rijbewijs en je moet hem zelfstandig ophalen bij het gemeentehuis. Daarna is het tijd voor het echte werk! Wees altijd voorzichtig in het verkeer en dan komt het helemaal goed!

5/5 - (103 stemmen)