Wat is een gezondheidsverklaring en hoe krijg ik die?

Wat is een gezondheidsverklaring en hoe krijg ik die?

Wat is een gezondheidsverklaring?

Vanaf het moment dat je het rijbewijs haalt, ga je natuurlijk deelnemen aan het verkeer. Dit kan heel leuk zijn, maar het is ook een grote verantwoordelijkheid. Er moet namelijk goed gelet worden op je eigen veiligheid, maar ook op die van anderen. Om deze reden is het verplicht om een gezondheidsverklaring aan te vragen bij het CBR voordat je het praktijkexamen gaat afleggen. Het is namelijk verplicht om gezond genoeg te zijn om veilig aan het verkeer te kunnen deelnemen. Dit wordt dus gecontroleerd door zo’n gezondheidsverklaring. Die laat zien dat jij inderdaad mag deelnemen aan het verkeer.

Hoe gaat de aanvraag van de gezondheidsverklaring?

Geruime tijd voor het praktijkexamen zal je rijinstructeur je zeggen dat je een gezondheidsverklaring moet aanvragen. Deze kan je heel makkelijk zelf aanvragen bij het CBR. Als je de aanvraag doet zorg ervoor dat je bij de officiële website van het CBR aanvraagt. Het CBR is de enige organisatie die de gezondheidsverklaring mag goedkeuren. De gezondheidsverklaring werd eerst de ‘eigen verklaring’ genoemd en niet voor niets natuurlijk. Bij het aanvragen van deze verklaring krijg je namelijk een aantal vragen omtrent je gezondheid die je naar waarheid moet invullen. Op basis hiervan krijgt het CBR een beeld van jouw gezondheid en kunnen ze hiermee kiezen om de aanvraag van de gezondheidsverklaring goed te keuren of dat er wellicht nog andere stappen genomen moeten worden om te bepalen of je inderdaad geschikt bent om te rijden. Hier lees je of je auto mag rijden als je ADD of ADHD hebt.

Wat als je het niet eens bent?

Het kan natuurlijk nog altijd voorkomen dat het CBR je aanvraag voor een gezondheidsverklaring afkeurt. Als je het hier niet mee eens bent, zijn er 2 dingen die je kunt doen. Je kan namelijk een herkeuring aanvragen, waarbij ze je aanvraag voor de gezondheidsverklaring opnieuw gaan beoordelen. De andere optie is om bezwaar te maken.

Hoeveel kost een gezondheidsverklaring?

Uiteraard krijg je deze gezondheidsverklaring ook niet zomaar van het CBR; hier komen natuurlijk kosten bij kijken. In 2022 kostte de gezondheidsverklaring inmiddels €41,50. Deze betaal je om zo bij te kunnen dragen aan de kosten die het CBR hiervoor maakt.

5/5 - (103 stemmen)