Ik ben gezakt voor rijexamen, wat nu?

gezakt voor rijexamen

Het kan iedereen overkomen. Je hebt zo je best gedaan maar bent toch niet geslaagd. Laat de moed dan vooral niet in je schoenen zakken en onthoud dat je echt niet de enige bent die dit overkomt. Een herkansing nodig hebben is hartstikke normaal, maar wel even zuur.

Goed je was niet zo’n mazzelaar die bij poging één trots z’n papieren haalt, maar je weet nu wel precies waar de focus gelegd moet worden zodat je het examen de volgende keer beter gaat. wacht niet te lang met je rijles hervatten en behandel je examenformulier met je rij instructeur. Zo kan je leren van de tijdens het examen gemaakte fouten en zorgen dat je de gemaakte fouten tot in de puntjes kan oefenen.

Leer van je fouten

Of je nou 7 of 10 keer bent gezakt voor rijexamen, het belangrijkste is dat je leert van de fouten die je maakt. Wees kritisch en kijk waar het fout is gegaan tijdens je rijexamen. Bespreek met je instructeur of dit in de rijlessen ook terug kwam en ga ermee aan de slag door te oefenen tot het foutloos gaat.

Ga niet bij de pakken neer zitten

Nee het is niet leuk dat je gezakt bent, maar het is belangrijk om je daar overheen te zetten en je schouders eronder te zetten. Bespreek met je instructeur wanneer je verder kunt gaan met je rijlessen en plan een nieuw examen in. Het is belangrijk dat je de moed niet opgeeft.

Bespreek je feedback van het examen

Na het examen krijg je een examenformulier en een zelfreflectieformulier. Op dit formulier vind je precies terug op welke onderdelen je onvoldoende hebt gescoord op het examen. Nu weet je exact waar je de puntjes op de i zal moeten gaan zetten in de komende rijlessen zodat je de volgende keer wel zal slagen.

Hoe snel mag ik al afrijden (herexamen) ?

Het CBR heeft bepaald dat er minimaal twee weken tussen een examen en een herexamen moet zitten. In de praktijk, door de wachtlijsten van het CBR en de situatie rondom het Corona-virus zul je wat langer op je herexamen moeten wachten. Het is daarom van belang deze zo snel mogelijk in te plannen wanneer je gezakt bent voor je rijexamen.

Is je examen afgebroken door verkeersgevaarlijk gedrag? dan mag je pas na 6 weken een herexamen doen.

Zorg dat je uitgerust voor je herexamen gaat

Het lijkt voor de hand liggend maar het heeft een grote invloed op je prestatievermogen of jij voldoende geslapen hebt of niet. Zorg dat je optimaal uitgerust voor je herexamen gaat door de dagen ervoor minimaal 8 uur slaap te halen per nacht. Zorg dat je iets leuks gaat doen met vrienden waardoor je het examen even van je af kan zetten. En zorg ervoor dat je goed gegeten hebt. Alle drie deze dingen hebben invloed op je prestatie en reactievermogen tijdens je examen. Een kleine tip; eet nog een banaan voor je naar het CBR rijd. Deze bevorderen het concentratievermogen namelijk.

5/5 - (103 stemmen)