Mag je rijlessen en afrijden als je zwanger bent?

Zwangerschap en rijlessen

Vrijwel iedereen wil op een gegeven moment zijn of haar rijbewijs halen. De meeste mensen beginnen hier rond hun 17e mee, maar er zijn ook genoeg mensen die dit liever nog even uitstellen. Zo zijn er ook vrouwen die rijlessen willen nemen, maar dan zwanger worden. Dit leidt vaak tot veel twijfels bij een vrouw, want mag je wel rijlessen nemen als je zwanger bent? Zijn hier regels voor? Hoe zit het dan met het examen? In het artikel hieronder geven we je alle antwoorden op de vragen omtrent rijlessen wanneer je zwanger bent.

Mag je rijlessen tijdens de zwangerschap?

Goed nieuws voor iedereen die tijdens de zwangerschap nog haar rijbewijs wilt halen: je mag gewoon rijlessen volgen terwijl je zwanger bent! Het is heel begrijpelijk en handig als je graag je rijbewijs wilt hebben wanneer je bent bevallen van een kind en dit wordt dan ook niet in de weg gestaan door allerlei regels.

Wanneer je rijlessen volgt tijdens de zwangerschap heb je natuurlijk 9 maanden voordat je je kind krijgt, maar mag je ook nog doorgaan met de rijlessen wanneer je hoogzwanger bent? Dit mag gelukkig ook! Echter komt hier wel een vrij simpele en logische regel bij kijken. Je mag gedurende de hele zwangerschap rijlessen volgen tot op de dag voordat je bent uitgerekend. Hierbij is het natuurlijk wel belangrijk dat je ook goed oplet hoe je je voelt, maar als je het zelf graag wilt en je goed genoeg voelt, mag je gedurende de volledige 9 maanden (min de laatste dag) gewoon rijlessen volgen en het examen afleggen.

Mag je het praktijkexamen afleggen tijdens de zwangerschap?

Veel vrouwen vragen zich wel nog steeds af of ze ook het praktijkexamen mogen afleggen tijdens hun zwangerschap en ook dit mag! Hierbij gelden wel weer dezelfde regels. Je mag natuurlijk niet het praktijkexamen afleggen op de datum dat je bent uitgerekend, hoewel veel mensen dit ook niet zo zullen willen plannen, en je moet je goed genoeg voelen.

Veel vrouwen krijgen last van vervelende bijwerkingen tijdens de zwangerschap. Denk hierbij bijvoorbeeld aan rugpijn, misselijkheid, een harde buik of een zwakke blaas. Al deze problemen kunnen ervoor zorgen dat de rijles een stuk minder prettig wordt en dit is vaak dan ook geen goed idee. Meld je gewoon op tijd af voor de rijlessen als je merkt dat je last hebt van deze bijwerkingen. Dit is de meest veilige optie voor iedereen én je verspilt geen geld aan rijlessen waar je niet optimaal kunt presteren.

Wanneer kan je het beste rijlessen?

Als jij graag je rijbewijs wilt halen tijdens de zwangerschap is dit natuurlijk geen enkel probleem. Er wordt echter wel geadviseerd om de rijlessen zo vroeg mogelijk in je zwangerschap te nemen en dan ook zo vroeg mogelijk in je zwangerschap af te rijden. Enerzijds is dit natuurlijk door de mogelijkheid op bijwerkingen, maar het is ook om ervoor te zorgen dat je het rijbewijs hebt voor je bevalling. Gemiddeld blijft een vrouw 2 maanden thuis na de bevalling voordat ze weer verder gaat met de rijlessen. In deze tijd zou je echter alweer een hoop vergeten en dat zou gewoon zonde zijn. Probeer het rijbewijs dus zo vroeg mogelijk te halen!

5/5 - (103 stemmen)