Mag je rijles nemen zonder theorie?

Mag je rijles nemen zonder theorie

Het halen van je rijbewijs kan ontzettend leuk en spannend zijn. Je krijgt hierbij namelijk (eindelijk) de kans om zelf overal heen te kunnen gaan, zonder dat je hierbij rekening hoeft te houden met iemand die jou meeneemt. Er komen echter wel een paar dingen kijken bij het halen van je rijbewijs. Zo moet je rijlessen volgen, een praktijkexamen afleggen (en hiervoor slagen) en een gezondheidsverklaring aanvragen. Ook moet je slagen voor een theorie-examen. Veel mensen willen echter nog niet beginnen aan hun theorie-examen voordat ze een paar rijlessen hebben gehad. Dus, mag je rijles nemen zonder theorie?

Mag je rijlessen zonder theorie?

Je mag inderdaad gewoon rijles nemen zonder het theorie-examen al gedaan te hebben. Anders zou je moeten wachten op het behalen van je theorie en dit kan soms wel even duren. Neem hier ook in mee dat je theorie niet onbeperkt geldig is en dat deze dus zou kunnen verlopen voordat je het rijbewijs hebt gehaald als je er een langere tijd over doet. Daarom is het gewoon mogelijk om alvast te beginnen met rijlessen voordat of terwijl je voor het theorie-examen gaat. Je theorie is 1 jaar en 6 maanden geldig.

Is het veilig om te rijlessen zonder theorie?

Ja! Het zal niet ineens veel onveiliger worden in de auto wanneer jij besluit te gaan rijlessen voordat je het theorie-examen hebt afgelegd. De instructeur naast je weet namelijk wel alle regels en kan je zo helpen tijdens de rijles. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het uitleggen van borden als dit noodzakelijk is. Ook zal de instructeur ingrijpen als er iets is of als je iets niet weet in een situatie wanneer dit noodzakelijk is. In andere gevallen zal deze je gewoon vertellen wat je moet doen als je het even niet weet.

Wanneer kan ik het beste beginnen met theorie?

Over het algemeen wordt echter wel aangeraden dat je tegelijkertijd met je rijlessen begint met het theorie. Sommige mensen kiezen ervoor om eerst het theorie-examen te behalen en dan pas te beginnen aan rijles, maar dit hoeft niet per se. Als jij begint met leren voor je theorie-examen op hetzelfde moment als wanneer je begint met rijlessen, kan je het theorie-examen al in een paar maanden halen en hoef je alleen nog maar te wachten voor het praktijk.

Ook geeft dit je de gelegenheid om theorie nog makkelijk opnieuw te doen als je de eerste keer zou zakken. Je wilt namelijk niet je praktijkexamen moeten uitstellen, omdat je het theorie-examen nog niet behaald hebt. Begin hier dus zeker al op tijd mee. Een ander voordeel hiervan is dat je de verkeersregels beter kent en dat je deze dan ook al direct kunt toepassen in de praktijk tijdens je rijlessen en zo kunt oefenen.

Mag je afrijden zonder theorie?

Je mag echter niet afrijden zonder je theorie-examen behaald te hebben. Daarom is het ook zo belangrijk om op tijd aan je theorie te beginnen, zodat je hier nooit mee in de knoei komt. Je wilt natuurlijk niet dat je het praktijkexamen moet uitstellen voor je theorie.

Hoe lang is je theorie geldig?

Wanneer je het theorie-examen hebt gehaald, is deze anderhalf jaar geldig. Dit is dan ook de reden dat je er het beste tegelijkertijd met je rijlessen mee kunt beginnen. Als het je toch niet zou lukken om binnen deze anderhalf jaar het praktijkexamen te halen, moet je het theorie-examen opnieuw doen. Houd het dus ook goed in de gaten hoe je ongeveer uitkomt qua tijd met je rijlessen.

5/5 - (103 stemmen)