Mag je fouten maken tijdens je rijexamen

fouten tijdens rijexamen

Ja, ja dat mag. We zijn allemaal mensen en we maken weleens een foutje, zeker als we gespannen zijn. Een beetje spanning tijdens je rijexamen houd je tenslotte ook scherp. Het belangrijkste is dat je de examinator laat zien dat jij er klaar voor bent om alleen, veilig de weg op te gaan in je eigen auto.

Remingreep tijdens het examen

Waarschijnlijk het eerste waar je aan denkt als je je druk maakt of je wel gaat slagen voor je rij examen is de gedachte dat de examinator misschien moet ingrijpen. Natuurlijk wil je dit vermijden maar mocht dit scenario toch werkelijkheid worden, schiet niet in de stress en blijf je focussen op het examen. Een remingreep betekend niet per definitie dat je gelijk gezakt bent. Dat is sterk afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de situatie.

Een remingreep zal het niet makkelijker voor je maken, maar als je laat zien dat je rustig kan blijven en kan presteren onder druk, kan dit je ook weer pluspunten opleveren.

Voorkomen is natuurlijk. beter als genezen, daarom is het  altijd een goed idee om een tussentijdse toets te doen. Dit komt op je af als een proefexamen, hierdoor weet je niet alleen gelijk waar je aan moet werken bij je resterende rijlessen. Maar je hebt ook jouw examenstress al eens geoefend en daardoor stap je bij je daadwerkelijke examen met een zelfverzekerder gevoel in de auto.

Wat moet je dan wél doen tijdens je rij-examen?

We laten je niet afrijden zonder onze 7 beste tips mee te geven;

  • Zorg dat je voldoende rust hebt gehad in de dagen voor je examen enga ontspannen naar het CBR. Natuurlijk kan het nooit kwaad om nog even alles door te nemen in de uren voordat je af gaat rijden maar neem ook wat tijd voor ontspanning en ga bijvoorbeeld nog een stukje lopen.
  • Vertrouw op jezelf, als je rijinstructeur had gedacht dat je er niet klaar voor was dan had hij je dat zeker verteld. Mocht je toch aan je eigen rijvaardigheid twijfelen maak dat dan voor het examen bespreekbaar met je rijinstructeur zodat deze je nog een hart onder de riem kan drukken.
  • Zorg dat je goed gegeten hebt, dus geen Redbull en een saucijzenbroodje. Een gezonde maaltijd zorgt ervoor dat jouw hersenen de brandstof hebben om goed te kunnen presteren. Een voor je examen nog een banaan, deze helpt je concentratievermogen nog een extra handje.
  • Plan je examen buiten de spits. Hierdoor is het rustiger op de weg en kan je je beter focussen op wat je zelf allemaal moet doen.
  • Zorg dat je nog een rijles vlak voor je examen kan doen. Op deze manier ben je al ingereden en kan je snel nog de laatste zaken oefenen.
  • Bestudeer het CBR filmpje wat je waar vind onder de motorkap aandachtig, oefen thuis ook vaak met de auto van je ouders bijvoorbeeld. Hoe vaker je het herhaald hoe natuurlijker en vertrouwder het je af gaat. Ook dat scheelt weer een stukje in de zenuwen.
  • Onthoud dat je fouten mag maken, hoewel niet te veel. Het belangrijkste is dat jij laat zien dat je er klaar voor bent om veilig de weg op te gaan met je rijbewijs
5/5 - (103 stemmen)