Alle bijzondere verrichtingen van het rijexamen op een rijtje

bijzondere verrichtingen

Alle bijzondere verrichtingen van het rijexamen op een rijtje

 

Speciale verrichtingen en bijzondere manoeuvres zijn een lastig onderdeel van het rijexamen en ééntje waar veel kandidaten stress van krijgen. Maar gelukkig hoef je niet perfect, als een pro te doen. Het gaat om VEILIGHEID tijdens bijzondere manoeuvres. In dit artikel gaan we kort kijken naar de 7 speciale verrichtingen die je in je rijexamen kan verwachten! Laten we beginnen!

 

In een rechte lijn achteruitrijden

De eerste bijzondere manoeuvre is in een rechte lijn achteruitrijden. Dit is vrij vanzelfsprekend en moet goed te doen zijn als je het enkele keren oefent tijdens de rijlessen. Zet hem in de achteruit en houd het stuur recht, zo simpel kan een bijzondere manoeuvre zijn!

In een rechte lijn achteruitrijden

Achteruitrijden in een bocht

Nu wordt het al een stukje lastiger, achteruitrijden in een bocht. Het is belangrijk om rustig te blijven en niet te hard achteruit te rijden. Blijf gefocust op de bocht en oefen ook dit enkele keren alvorens je naar je praktijkexamen gaat. Dit is moeilijker dan de eerdergenoemde verrichting maar het moet lukken!

Parkeren in een haaks of schuin vak

Nu wordt het echt lastig, namelijk parkeren in een haaks of schuin vak. Je mag in principe zelf bepalen of je dit voor- of achteruit doet. Denk aan de tips die je hiervoor hebt gekregen tijdens de rijlessen en blijf vooral rustig, van stress ga je namelijk foutjes maken!

Fileparkeren

Fileparkeren is de grote angst van menig kandidaat en de kans is dan ook erg groot dat deze speciale verrichting in jouw praktijkexamen terugkomt. Dit is vrijwel altijd achteruit en ook hier heb je als het goed is duidelijke tips voor gekregen tijdens je rijlessen!

Omkeren door te steken

Nu komen we bij het keren, een ander gevreesd punt. Omkeren door te steken is geen gemakkelijke taak, maar blijf ook hier rustig want de examinator zal hier alleen om vragen op een veilige plek. Doe wat je geleerd hebt en dan moet ook dit obstakel helemaal goedkomen!

 

Omkeren door een halve draai

Omkeren door een halve draai is de andere manier van keren die je hebt geleerd, het is persoonlijke voorkeur welke van de twee je fijner vindt. De examinator zal deze bijzonder verrichting alleen van je vragen als er genoeg ruimte voor is. Dus aarzel niet bij het uitvoeren van deze bijzondere manoeuvre!

De hellingproef

En tot slot, de gevreesde hellingproef! Dit is één van, zo niet dé moeilijkste bijzondere verrichting die er is. Gelukkig heb je hem daarom ook al meerdere malen geoefend tijdens je rijlessen. Blijf rustig en raak niet in paniek dan moet alles helemaal goedkomen. Als je de hellingproef hebt doorstaan ben je al een heel eind op weg naar je rijbewijs!

Dit zijn alle bijzondere verrichtingen op een rijtje:

  1. In een rechte lijn achteruitrijden
  2. Achteruitrijden in een bocht
  3. Parkeren in een haaks of schuin vak
  4. Fileparkeren
  5. Omkeren door te steken
  6. Omkeren door een halve draai
  7. De hellingproef

 

Vrijstelling voor bijzondere verrichtingen

Als je moeite hebt met bijzondere verrichtingen dan kan je voor tussentijdse toets gaan. Met de tussentijdse toets krijg je vrijstelling voor de speciale manoeuvres zoals boven genoemd. Het is zeker waard om een tussentijdse toets te nemen.

 

Speciale verrichtingen zijn dus een lastig onderdeel van ieder rijexamen. Welke verrichting je ook moet doen, rustig blijven is vaak de sleutel tot succes. Als het goed is heb je al deze acties al één of meerdere keren gedaan tijdens je rijlessen dus je kan ze zeker. Ook kun je vragen krijgen over ronder de motorkap. Wij hopen dat dit artikel wat duidelijkheid heeft kunnen scheppen in de wereld van bijzondere verrichtingen!

 

5/5 - (36 stemmen)