Hoe vaak mag je zakken voor je rijexamen?

hoe vaak mag je rijexamen herkansen

Of het nu aan je zenuwen lag, of een ingreep, het verkeer om je heen, je kijkgedrag of je plaats op de weg, zakken voor de auto rijexamenkan iedereen overkomen. Het is belangrijk om niet bij de pakken neer te zitten en je eroverheen te zetten. Het is nu niet gelukt, maar met de feedback van het examen weet je wel exact waar je aan moet werken.

We hopen allemaal dat we in één keer slagen voor rijbewijs maar helaas lukt dat niet altijd. Er is geen limiet aangegeven hoe vaak je examen opnieuw mag doen. Dus in principe mag je je rijexamen herkansen hoe vaak je ook wilt. Is het je niet gelukt om in 4 pogingen binnen 5 jaar bij het CBR te slagen voor je rijbewijs? Dan ga je naar het Bureau Nader Onderzoek Rijvaardigheid, het B.N.O.R. Vroeger beter bekend als het staatsexamen. Dit is een bijzonder examen wat je rij instructeur voor je in kan plannen. Doordat dit examen langer duurt is 17,- euro duurder als een gewoon examen bij het CBR.

Is het B.N.O.R. dan makkelijker?

Nee dat is het niet, de inhoud van het rijexamen is per wet vastgesteld en voor beide examens gelijk. Je moet tenslotte veilig zelfstandig de weg op kunnen wanneer je dat pasje eenmaal in je bezit hebt en een goede rijopleiding gaat een leven lang mee. Net als bij het gewone examen dien je bij een nader onderzoek rijvaardigheid een geldige identificatie te kunnen tonen en mag je theorie examen niet langer dan anderhalf jaar oud zijn. Net als een gewoon examen kan je rijschool dit examen voor je aanvragen. Het grote verschil is dat dit examen in totaal 70 minuten duurt. Hierbij is er meer tijd om te besteden aan persoonlijke begeleiding en je de mogelijkheid hebt om je auto tussendoor aan de kant te zetten als de spanning je teveel wordt.

Redenen zakken rijexamen

Het kan natuurlijk zijn dat je last hebt van een extreme hoeveelheid zenuwen wanneer je examen moet doen wat ervoor zorgt dat je dichtklapt of op een andere manier niet kan presteren zoals je dat graag zou willen. Als je last hebt van faalangst is het goed om dit met je instructeur te bespreken, misschien kan je dan beter een faalangst examen afleggen bij het CBR. Bij dit examen rij je nog steeds even lang als een normaal examen maar er is extra tijd om vooraf je zenuwen beter te kunnen kalmeren en je hebt tijdens de examenrit de mogelijkheid om de auto aan de kant te zetten voor een time-out. Voor minder zenuwen kan je ook filmpjes van de examenroutes bekijken.

Niet gelukt?… Niet getreurd!

Als je eerste keer afrijden bij het bureau naderonderzoek rijvaardigheid niet lukt loopt ook je volgende praktijkexamen via het B.N.O.R. Op deze manier houd je wel de persoonlijke begeleiding en dit examen kan je net zo vaak doen tot je geslaagd bent. Er is geen wettelijk limiet aan hoe vaak je dit examen af mag leggen. Wel kan het CBR een onderzoek naar je geschiktheid vorderen.

Kortom, je hebt alle kans om uiteindelijk te slagen voor je examen, en het gaat je gewoon lukken!. Zeker bij een goede rijschool.

5/5 - (1 stemmen)