Een Faalangst rijexamen bij het CBR, wat is dat?

Een Faalangst rijexamen

Heb je faalangst? Of ben je misschien extreem zenuwachtig als het op toetsen of examens aankomt? Laat dit je dan niet tegenhouden bij het halen van je rijbewijs! Speciaal voor jou heeft het CBR een zogenaamd “Faalangst Rijexamen”, maar wat houdt dat precies in? En wat is er anders dan een regulier rij examen? In dit artikel nemen wij je mee in de wereld van het examen, en leggen we alles uit wat je moet weten!

 

Wat is een Faalangst rijexamen?

Allereerst, gaan we kijken naar wat een faalangst rij examen eigenlijk is. De naam geeft al genoeg weg, maar hoe is dit examen anders ingericht dan een regulier examen? En hoe helpen deze veranderingen tegen jouw zenuwen? Om te beginnen krijg je een speciaal getrainde examinator toegewezen, deze examinator is opgeleid om mensen met faalangst te begeleiden. Hij zal je gerust stellen en op je gemak laten voelen, zodat alle zenuwen zo van je af glijden! Naast een getrainde examinator, krijg je voor het examen aanzienlijk meer tijd, 1 uur en 20 minuten in totaal, waarvan er maar 35 aan de examenrit worden besteed!

De overige tijd wordt benut om je alles rustig uit te leggen en om de zenuwen weg te nemen. Één van de grootste afwijkingen van het reguliere examen, zit hem in de mogelijkheid om een time out aan te vragen. Ook hiervoor is extra tijd uitgetrokken, en zo’n time out is er voor bedoeld om te stoppen als de stress te groot wordt. Dit helpt met de zenuwen aangezien je niet meer het gevoel hebt dat het in één keer perfect moet! Uiteraard, dienen kandidaten die het faalangst rijexamen nemen over dezelfde vaardigheden te beschikken als mensen die het reguliere examen nemen! Het lijkt op een BNOR examen

 

Hoog slaginspercentages

Nu we weten wat een faalangst examen nou eigenlijk inhoudt, kunnen we gaan onderzoeken of deze maatregelen wel echt effect hebben. Als we kijken naar de slaginspercentages van het faalangstrijexamen versus die van het reguliere examen, zien we wel degelijk effect! Bij het standaard rijexamen zien we dat bijna de helft van de kandidaten slaagt, bij het rijexamen ligt dit percentage veel hoger, bijna 60% maar liefst! Maar komt dit wel echt door de maatregelen? Een groot deel zal zeker aan de maatregelen liggen, maar experts zeggen ook dat kandidaten met faalangst zich over het algemeen beter voorbereiden dan hun reguliere tegenhangers, omdat zij er echt in één keer vanaf willen zijn. Maar als we kijken naar de reviews op de site van het CBR zien we dat de maatregelen wel degelijk effect hebben, en dat de sfeer die rond een rijexamen hangt erg rustig en comfortabel is!

 

Al met al, is een faalangst rijexamen misschien wel dé uitkomst voor jou! Als je last hebt van faalangst of extreme zenuwen kan het zeker geen kwaad om een kijkje te nemen op de site van het CBR, al is het maar voor de aanzienlijk hogere slagingspercentages! Dus als jij al bibbert bij de gedachte van een rijexamen, heeft het CBR aan je gedacht! Bedankt voor het lezen, en succes op de weg naar het rijbewijs!

5/5 - (36 stemmen)