Hoe snel kan je slagen voor je rijexamen?

Hoe snel kan je slagen voor je rijexamen?

Je rijexamen halen is natuurlijk een belangrijk moment in ieders leven, en het is ook iets wat je het liefst snel wilt doen. Je moet het natuurlijk nooit overhaasten, maar hoe snel kan je nou eigenlijk je rijbewijs halen? In dit artikel geven wij antwoord op dit interessante vraagstuk!

Wachttijden en rijlessen

Hoe snel je een rijbewijs kan halen is natuurlijk volledig afhankelijk van persoonlijke factoren zoals vrije tijd en leergierigheid. Over het algemeen kost het een gemiddelde leerling zo’n 36 tot 40 uur aan rijlessen voordat zij kunnen slagen voor het praktijkexamen. Dit is natuurlijk een gemiddelde en er zullen zeker leerlingen zijn die het in minder kunnen. Het is dan volledig aan jou in hoeveel tijd je deze 40 uur indeelt, zo kan je ervoor kiezen om het uit te smeren over meerdere maanden of je kan enkele weken eindeloos in de auto zitten. Deze keuze is erg bepalend in hoe snel je kan slagen voor je rijbewijs! Na deze lesuren is het tijd voor je praktijkexamen, het is sterk aan te raden om deze ver van tevoren aan te vragen om lange wachttijden te voorkomen.

Gezien de huidige situatie met het coronavirus liggen de wachttijden hoger dan normaal. Al deze factoren samen geven een gemiddelde van 4 tot 6 maanden om je rijbewijs te halen. Dit kan natuurlijk altijd sneller afhankelijk van hoe snel je leert en hoe je het indeelt!

Hoelang duurt het voor dat ik klaar ben voor het praktijkexamen?

Al met al speel je zelf dus de grootste rol in hoe snel je je rijexamen kan halen. Door de reguliere weg duurt het 4 tot 6 maanden, afhankelijk van jouw vrije tijd en leergierigheid. Je kan dit drastisch verkorten met een spoedcursus, dan duurt het slechts een week plus wachttijden! Hou er wel rekening mee dat je eerst je theorie hebt gehaald voor dat je een spoedcursus neemt.  Je rijbewijs halen is natuurlijk het liefst iets wat je zo snel mogelijk wilt doen, maar maak geen overhaaste beslissingen en kijk wat het beste bij jou past!

Kan ik sneller mijn rijbewijs halen?

4 tot 6 maanden is natuurlijk wel lang, maar kan dat niet sneller? Gelukkig bieden veel rijscholen zogenaamde spoedcursus aan. Met behulp van deze spoedpakketten kan je binnen de kortste keren je rijbewijs halen, maar hoelang duurt het dan? Het is mogelijk om in slechts een week je rijbewijs te halen! Dit klinkt natuurlijk geweldig maar het is wel belangrijk om in je achterhoofd te houden dat dit wel een hele intense week is. Met zo’n spoedcursus doe je, afhankelijk van je rijschool, 3 á 4 rijlessen per dag. Dat betekent dat je meerdere uren per dag in de auto zit en minder tijd hebt voor andere dingen! Ook is het belangrijk om de wachttijden mee te rekenen, want zeker nu in de coronatijd kunnen de wachttijden hoog oplopen, en een spoedcursus kan die helaas niet verkleinen!

Een bijkomend voordeel van een spoedcursus is wel dat het bewezen is dat mensen minder rijlessen nodig hebben als ze alles in één intense week kunnen stoppen. Zo raakt autorijden sneller en beter in je spiergeheugen. Haastige spoed is in dit geval dus wel goed!

5/5 - (36 stemmen)