Wat mag je rijden met rijbewijs B?

rijden met rijbewijs B

De meeste mensen die hun rijbewijs hebben gehaald of willen halen kennen het wel, de grote hoeveelheid afkortingen die bemoeid zijn met rijbewijzen. Je hebt rijbewijs A, AM, B en ga zo maar door met verschillende lettercombinaties voor verschillende voertuigen. In dit artikel gaan we duidelijkheid scheppen over één van deze letters, namelijk rijbewijs B. Wat is het? En wat mag je ermee besturen? Laten we meteen beginnen!

Wat is rijbewijs B?

Rijbewijs B staat ook wel bekend als het gewone autorijbewijs. Dit betekent dus dat je met dit rijbewijs gewone personenauto’s mag besturen. Daar zijn zowel het theorie- en het praktijkexamen ook op ingericht. Je leert over alles wat met auto’s te maken heeft en ook het afrijden doe je in een normale personenauto. Dit is dan ook waar dit rijbewijs het meeste voor gebruikt wordt. Let wel op dat je met rijbewijs B alleen auto’s mag besturen die onder de 3500 kilo zijn. Voor alles daarboven heb je een vrachtwagenrijbewijs of rijbewijs C nodig. Deze gewichtslimiet geldt ook als je met een aanhanger wilt rijden als je met meer wilt rijden kan je rijbewijs B daarvoor uitbreiden.

Gratis AM rijbewijs

Rijbewijs AM - Scooter rijbewijs

Maar een auto is verrassend genoeg niet het enige voertuig dat je mag besturen met het rijbewijs B. Je mag namelijk ook scooters, snorfietsen, brommobielen en alle andere voertuigen die je met rijbewijs AM mag besturen rijden. Je krijgt namelijk bij het halen van je rijbewijs B ook meteen rijbewijs AM er gratis bij. Dit heeft te maken met de uitgebreide examenstof van rijbewijs B. Let er hierbij wel goed op dat je met rijbewijs AM dus géén auto mag besturen!

Motorfietsen met Rijbewijs B rijden

Mocht je toch motor willen rijden dan moet je voor rijbewijs A gaan, deze is vervolgens ook weer onderverdeeld in categorieën A1, A2 etc. op basis van motorvermogen en cilinderinhoud. Verder lees je hier meer over de motorfiets.

Wat staat er op je rijbewijs?

Met een rijbewijs B mag je maar 8 personen vervoeren. Let er goed op dat deze regel ook geld als je je wel aan de 3500 kilo limiet houdt. Alles boven de 8, inclusief jezelf, is strafbaar en kan leiden tot een vervelende boete.

Op het rijbewijs zelf staat ook duidelijk aangegeven in welke voertuigen je wel en niet mag rijden, zo staat op de achterkant een tabel met de verschillende rijbewijzen en daarin staat aangekruist wat jij mag besturen. Let hier dus goed op voordat je op pad gaat, je wilt immers niet voor nare verassingen komen te staan!

Dit mag je rijden

Met rijbewijs B mag je auto  van maximaal 3500 kg ( kan ook een busje zijn), scooter, bromfiets, snoerfiets, brommobiel en een tractor rijden. Je mag ook een aanhanger of een oplegger rijden alleen als het niet meer dan 750 kg is.  Auto en aanhanger samen mag niet meer dan 3500 kg zijn.

Rijden met rijbewijs B is dus in de eerste plaats het gewone autorijbewijs, maar je mag er misschien meer mee besturen dan je op het eerste gezicht zou denken! Zeker als je voor 1988 je rijbewijs hebt gehaald. Wij hopen dat dit artikel duidelijkheid heeft geschept en bedankt voor het lezen!

5/5 - (116 stemmen)