Hoeveel kost een motorrijbewijs? Hoeveel motorrijlessen moet je gemiddeld nemen?

Hoeveel kost een motorrijbewijs

Om te kunnen bepalen hoeveel een motorrijbewijs kost moet je eerst weten welke categorieën er zijn. Het A-rijbewijs of te wel het motor rijbewijs halen, hoe gaat dat in zijn werk? en wat is daar voor nodig? Het motorrijbewijs halen is anders dan het halen van je autorijbewijs en heeft daarom zijn eigen regels. Daarom zijn de kosten van een autorijbewijs anders dan of te wel meer dan motorrijbewijs. Het behalen van je motor rijbewijs doe je niet met 1 examen, het is opgesplitst in meerdere examens.

Eerst moet je bepalen wat voor een motorrijbewijs je wilt halen. Hier zijn de verschillen tussen rijbewijs A1, A2 en A rijbewijzen:

Rijbewijs A1 ( Lichte motor ): Voor deze rijbewijs kan je starten met rijlessen vanaf een leeftijd van 17 jaar. En vanaf 18 jaar mag je praktijkexamen doen voor het rijbewijs A1. Om te kunnen beginnen met de rijlessen moet je wel geslaagd zijn voor theorie-examen motor of in het bezit zijn van een geldige autorijbewijs (rijbewijs B). Met deze rijbewijs mag je een motorfiets rijden met max. 125cc motorinhoud  en max 11 kW aan vermogen

Rijbewijs A2 ( Middelzware motor ): Vanaf 20 jaar mag je rijbewijs halen voor A2. Voor de rijlessen geld het zelfde als A1: Om te kunnen beginnen met de rijlessen moet je wel geslaagd zijn voor theorie-examen motor of in het bezit zijn van een geldige autorijbewijs (rijbewijs B) of geldige motorrijbewijs A1. Heb je je rijbewijs A1 al twee jaar, dan hoef je alleen het examen voor verkeersdeelneming te doen (AVD we leggen hieronder wat dat is). Heb je dat niet dan moet je alsnog beide examens afleggen (AVB en AVD). Met deze rijbewijs mag je een motorfiets besturen met mx 35 kW aan vermogen.

Rijbewijs A ( Zware Motor ): Vanaf 21 jaar mag je rijbewijs halen voor rijbewijs A. Om te kunnen beginnen met de rijlessen moet je wel geslaagd zijn voor theorie-examen motor of in het bezit zijn van een geldige autorijbewijs (rijbewijs B) of geldige motorrijbewijs A1 of A2. Heb je je rijbewijs A2 al twee jaar, dan hoef je alleen het examen voor verkeersdeelneming te doen (AVD). Heb je A2 rijbewijs maar nog geen 2 jaar en behaal je je motorrijbewijs voor je 24e verjaardag? Dan krijg je Code 80 op je rijbewijs. Met deze rijbewijs mag je rijden op:

  • Een motor of driewielige motorrijtuig van categorie A1.
  • Een motor van categorie A2
  • Een driewielige motorrijtuig van de categorie A.

Code 80 vervalt twee jaar na het behalen van je A of A2 motorrijbewijs of als je voor die tijd 24 jaar wordt. Daarna pas mag je op een tweewielige motorrijtuig van de categorie A rijden.
Met categorie A mag je een motorfiets besturen met onbeperkt aan vermogen

Een A-rijbewijs (motor rijbewijs halen), wat te doen?

Bij het starten van je A-rijbewijs (motor rijbewijs) is het zo dat je eerst je theorie bewijs moet halen voordat je een praktijk examen mag aanvragen, daarom is het een aanrader eerst het theorie examen aan te vragen bij het CBR.

Lessen deel 1 AVB (Algemene Voertuigbeheersing), Kosten

De lessen voor deel 1 kunnen beginnen. Tijdens deze lessen leer je de speciale verrichtingen voor voertuigbeheersing (AVB). Dit wordt gedaan op een afgezette parkeergarage of iets in die trant. Op dit terrein leer je vervolgens de volgende vaardigheden:

  • Remmen.
  • Keren.
  • Lopen met de je motor.
  • Draaien en slalommen.

Het AVB examen bestaat uit 4 clusters met 12 oefeningen waarvan er 7 worden getoetst tijdens het examen, van de 7 geselecteerde oefeningen heb je 4 verplichte oefeningen en moet je er 5 goed uitvoeren voor het behalen van het examen AVB. Voor dit examen hoef je nog niet in bezit te zijn van je theorie examen, dit geldt enkel wanneer je de weg op gaat. Dit zijn de 12 oefeningen met 4 verplichte oefeningen:

Cluster 1:

  • Achteruit parkeren (Verplicht)

Cluster 2:

  • Langzame slalom (Verplicht)
  • Wegrijden uit parkeervak
  • Denkbeeldige acht
  • Stapvoets rechtdoor rijden
  • Halve draai (links- of rechtsom)

Cluster 3:

  • Uitwijkoefening (Verplicht)
  • Snelle slalom
  • Vertragingsoefening

Cluster 4:

  • Noodstop (Verplicht)
  • Precisiestop
  • Stopproef

 

Hoeveel lessen heb je nodig voor deel 1 (AVB) verrichtingen voor voertuigbeheersing:

 

De gemiddelde aantal lesuren zijn:                      10 lesuren

Geschatte kosten:                                                   € 700,-

 

Lessen deel 2 AVD (Algemene Verkeersdeelneming), Kosten

Voordat je kan beginnen met de AVD lessen, moet je in bezit zijn van het theorie examen. Anders mag je niet de openbare weg op met de motor. Deze lessen worden dus gehouden in het openbaar vervoer, waar veelal de instructeur in een auto erachter meerijdt om alles in de gaten te houden.

Voordat je examen mag doen dien je aan te kunnen tonen dat je de motor goed onder controle hebt en duidelijk aantoont dat je inzicht hebt in het verkeer.

 

Hoeveel lessen heb je nodig voor deel 2 (AVD) Algemene Verkeers Deelneming:

 

De gemiddelde aantal lesuren zijn:                      12 lesuren

Geschatte kosten:                                                   € 800,-

 

De verwachting is dat je met totaal 20-22 lessen je motorrijbewijs zou moeten kunnen halen (echter verschilt dat natuurlijk per persoon).

Betreft de totale kosten, veel rijscholen bieden pakketten aan waarbij ook de examens 1x of 2x inclusief zijn. Natuurlijk kun je examens los aanschaffen, maar houdt er dus rekening mee dat die kosten erbij komen. De pakketten zijn veelal voordeliger waardoor je uit kan komen (voor het complete rijbewijs) op ongeveer 1400-1600 euro totaal. dus voor 1500 euro zou je theoretisch gezien je rijbewijs-A moeten kunnen halen.

Na het behalen van je rijbewijs is de tijd om een nieuwe of tweedehands motorfiets te gaan halen. Voor een beginnende motorfiets adviseren wij om een Yamaha MT07 te gaan halen.

5/5 - (103 stemmen)