Hoeveel kost rijbewijs halen in totaal in 2023?

hoeveel kost rijbewijs?

Wil je weten hoeveel het kost om je rijbewijs te halen? Gebruik hier voor onze uitleg met een rekenvoorbeeld. In dit voorbeeld zijn we ervan uitgegaan dat je je rijbewijs in één keer haalt en dat er geen extra administratiekosten zijn. De berekening is op basis van de gemiddelde prijzen gemaakt.

Kosten rijbewijs rekenvoorbeeld

Het volgende rekenvoorbeeld is bedoeld om jou een indicatie te geven van de gemiddelde totale kosten die je maakt om je rijbewijs te halen. De eerste stap is bepalen hoeveel lessen je nodig hebt om in één keer te kunnen slagen. Het CBR meldt dat je gemiddeld zo een 43 rijlessen nodig hebt. Om jouw rijopleiding te kunnen afronden. Iedereen is uniek en het aantal lessen kan dus verschillen per persoon.

Volgens het CBR rekenen de rijscholen in Nederland gemiddeld €56,- per les. Deze rijscholen rijden 50 tot 60 minuten per les. In totaal geef je dus €2.408,- (43 lessen x  €56,- per les) uit aan de rijlessen.

Als je ervoor kiest om een pakket nemen, krijg je extra korting op de kosten van jouw rijlessen. Daarnaast is proefles bij sommige rijscholen gratis.

Hoeveel kost een theorie-examen voor je rijbewijs 2023

Naast het praktijkexamen moet je natuurlijk ook het theorie-examen halen. Je hebt twee opties om je voor te bereiden op dit theorie-examen.
De eerste optie is om zelf een boek te kopen en thuis zelf te leren. Dit vraagt discipline, maar het is een zeer effectieve methode. Voor deze optie betaal je ongeveer €70,00 aan je boeken en €41,- voor het theorie-examen.

De tweede optie is een spoedcursus nemen waarin je aan de hand van de vergelijkbare examenvragen wordt getraind. Deze optie is voor degenen die geen zelfstudie willen doen. De kosten van zo een spoedcursus zijn ongeveer €120,00 inclusief het theorie-examen.

Praktijkexamen kosten rijbewijs 2022

Om jouw praktijkexamen te kunnen doen moet je eerst een gezondheidsverklaring aanvragen. Ook hier zijn kosten aan verbonden. Een gezondheidsverklaring, ook wel verklaring voor Geschiktheid kost €41,- (in 2021 was dit €39,30)

Het is wel van belang om te vermelden dat de kosten voor alle examens die je moet betalen aan CBR met 3.1% zijn omhooggegaan in 2023. Zo zijn de kosten voor een praktijkexamen van personenauto gelijk aan €125,75 (in 2021 was dit €120.00). Echter is het bedrag voor een praktijkexamen anders bij een rijschool. Aan hun rijschool betalen de leerlingen in Nederland gemiddeld €290,00 om het praktijkexamen te kunnen doen.

Dit hogere bedrag is namelijk inclusief administratiekosten die jouw rijschool maakt om jouw praktijkexamen te kunnen boeken bij CBR en omdat je tijdens jouw examen gebruik maakt van de lesauto.

Hoeveel kost een rijbewijs?

Om even terug te komen op de vraag hoeveel kost een rijbewijs, kijk naar het volgende overzicht. Deze tarieven worden door het CBR gehanteerd voor de examens:

Praktijkexamen voor personenauto (B) € 125,75,-
Theorie-examen voor personenauto (B) € 41,-
Gezondheidsverklaring (voor Verklaring van geschiktheid) € 41,-

Om je rijbewijs in één keer te halen betaal je dus op basis van de landelijke gemiddelde prijzen het volgende bedrag:

  • Rijlessen: €2408,-
  • Theorie boek: € 70,-
  • Theorie-examen: € 41,-
  • Prakrijkexamen: € 290,-
  • Gezondheidsverklaring: € 41,-
  • Totale kosten rijbewijs: € 2850,-

In 2023 betaal je gemiddeld  € 2850,- voor je rijbewijs.

Dit is een inschatting voor een gemiddelde leerling die in Nederland zijn/haar rijbewijs haalt. Dus niet alleen in rijschool Rotterdam. Het kan zijn dat jij meer of juist minder lessen nodig hebt. Bij rijschool omw hanteren we lagere prijzen dan de landelijke gemiddelde prijzen. Voor lessen zodat je minder uitgeeft om jouw rijbewijs te halen. Wacht niet te lang, schrijf je in of neem gerust contact met ons op indien je nog vragen hebt.

 

 

 

5/5 - (118 stemmen)