Hoe lang duurt het om mijn rijbewijs te halen?

hoe lang duurt rijbewijs halen

Een vraag die vrijwel iedereen die voor zijn rijbewijs wil gaan zich af zal vragen. Hoe lang ben je daar nou eigenlijk mee bezig? Dat verschilt natuurlijk ontzettend per persoon, hoe snel je leert, hoe goed je concentratie is maar ook bijvoorbeeld het al hebben van een scooter of motorrijbewijs kan meespelen. In veel gevallen heb je al een streepje voor als je al een ander rijbewijs hebt. Je hebt dan al de basis aangeleerd over kijkgedrag en hoe je je veilig moet gedragen op de openbare weg.

Het gemiddeld aantal rijlessen

Volgens onderzoek van het CBR onder examenkandidaten in 2019 is het gemiddelde aantal lesuren voor het halen van het rijbewijs ongeveer 39 uur. Daar zaten mensen tussen die het in slechts 15 uur gedaan hadden, wat echt héél erg weinig is. En mensen die 90 lesuren hadden gehad voordat zij hun examen haalden. Het loopt dus echt enorm uit en geen leerling is hetzelfde. Daarom is het zoeken naar een goede rijschool echt belangrijk. Jouw rijinstructeur kan samen met jou een inschatting maken over hoe veel lessen je ongeveer nodig hebt en of een tussentijdse toets aan te raden is. Je kan kijken wat kosten van je rijbewijs gaat zijn. Daar komt bij, als je een goeie klik hebt met jouw rijinstructeur, is de kans groter dat je sneller leert tijdens je lessen omdat je er ontspannener bij zit.

Hoe vaak kun je lessen?

Hoe lang je bezig bent met jouw rijbewijs hangt natuurlijk ook sterk af van hoe vaak jij kunt lessen. Als je drie keer in de week een rijles kan nemen bouw je natuurlijk veel sneller uren en ervaring op de weg op dan wanneer je maar eens in de week kan lessen. Het is belangrijk dat je regelmatig rijlessen volgt, hierdoor leer je namelijk sneller. Het kan natuurlijk voorkomen dat je een les af moet zeggen of je lessen moet onderbreken, maar wacht niet te lang met je lessen dan weer oppakken. Als je je lessen te lang onderbreekt kan het niveau namelijk weer afzakken.

Hoelang duurt een rijopleiding?

Als je elke week actief je rijlessen volgt, op tijd je theorie examen haalt en rijexamen aangevraagd wordt, kan je binnen 6 maanden je rijbewijs halen. Het kan natuurlijk langer of korten. Als je sneller wilt dan kan je spoedcursus rijbewijs aanvragen.

Wachttijden bij het CBR

Mede door covid-19 heeft het CBR lange wachttijden tegenwoordig. Dit komt doordat er ontzettend veel examens ingehaald moeten worden. Het is daarom belangrijk je examen of tussentijdse toets op tijd aan te vragen, liefst zo snel mogelijk als je begint met lessen. Afgelopen zomer konden deze wachttijden oplopen tot maar liefst 20 weken. Het CBR hoopt dat de komende maanden deze wachttijden weer dalen naar tussen de 11 en 15 weken.

Wat belangrijk is om te weten is dat het CBR in verband met de grote hoeveelheid examens die ingehaald moeten worden tijdelijk kan beslissen om tijdelijk geen tussentijdse toetsen en faalangstexamens meer af te nemen (dit kan veranderen). Het is daarom handig om hierover even te informeren bij je rijschool of dit van toepassing is op jouw rijlessen.

5/5 - (103 stemmen)