Scooter rijden met een autorijbewijs

Scooter met auto rijbewijs

Een scooter en een auto, twee zeer verschillende voertuigen waar je toch allebei een rijbewijs voor nodig hebt. Maar hoe zit dat nou eigenlijk met dat rijbewijs, mag je als je het ene rijbewijs hebt ook op het andere voertuig rijden? In dit artikel gaan we kijken naar scooter rijden met een autorijbewijs en hoe dat nou allemaal precies in zijn werk gaat. Laten we meteen beginnen!

 

Mag je scooter rijden met een autorijbewijs?

Het concrete antwoord op die vraag is ja! Technisch gezien mag je met alleen een autorijbewijs geen scooter besturen, maar bij het halen van je rijbewijs B je autorijbewijs, krijg je gratis en automatisch ook je rijbewijs AM, je scooterrijbewijs! Zo hoef je maar één keer examen te doen om beide voertuigen te mogen besturen. Hier gelden natuurlijk nog steeds wel de normale regels voor, zo moet je 18 zijn om dit rijbewijs te halen terwijl je alleen rijbewijs AM al op je 16e mag halen en gebruiken. Zoals al eerder gezegd komt dit extra rijbewijs er volledig gratis en automatisch bij, het is dan ook geen optie.

Mag ik met een scooterrijbewijs ook een auto besturen?

Dit roept natuurlijk de vraag op, werkt dat dan ook andersom? Het antwoord op die vraag is dan weer een volmondig nee! Met het rijbewijs AM mag je alleen brom- en snorfietsen, brommobielen en speed-pedelecs besturen. Een auto valt hier dus niet onder! Dit heeft te maken met meerdere dingen, zo focust het examen van rijbewijs AM zich alleen op scooters en belangrijke auto onderdelen zoals bijvoorbeeld snelwegen worden weggelaten. Ook mag je je rijbewijs AM al vanaf je 16e jaar halen en gebruiken terwijl je pas vanaf je 18e mag autorijden. Dus helaas werkt het maar één kant op en mag je absoluut geen autorijden met alleen een scooterrijbewijs!

Je krijgt niet alleen bij je autorijbewijs gratis een scooterrijbewijs, dit is ook het geval bij een motorfietsrijbewijs. Dit is ook weer voor dezelfde eerdergenoemde redenen. Het is natuurlijk altijd mogelijk om je scooter rijbewijs gewoon op zichzelf te halen zonder dat daar een auto- of motorrijbewijs aan verbonden zit. Dit kan al vanaf je 16e jaar en is daarom een voordelige oplossing voor veel tieners die nog geen auto mogen rijden.

Je mag met ieder rijbewijs een scooter rijden

Op je rijbewijs staat duidelijk aangegeven welke voertuigen je mag besturen. Zo staat er op de achterkant een kruisje bij elk geldig rijbewijs, controleer na het halen van je auto- of motorbewijs dus goed of hier ook het rijbewijs AM staat aangekruist, als dit niet het geval is mag je namelijk niet op een scooter rijden!

Je mag met vrijwel ieder rijbewijs een scooter besturen, maat dat geld absoluut niet andersom. Dit heeft te maken met dingen als leeftijd en examenstof en daar is goed over nagedacht door de overheid en het CBR. Wij hopen dat dit artikel duidelijkheid heeft kunnen scheppen, bedankt voor het lezen!

5/5 - (36 votes)