Rijlessen in een handgeschakelde auto of automaat nemen?

handgeschakelde auto of automaat rijlessen?

Het is een groot en belangrijk vraagstuk voor veel mensen die rijlessen willen nemen, moet je nou een automaat of een schakelauto nemen? Dat is inderdaad een lastige vraag en daarom geven wij in dit artikel duidelijkheid over de voor- en nadelen van beide opties! Laten we meteen beginnen!

Welke zou je kiezen?

Het kiezen van een schakelauto is in de meeste gevallen de betere optie als het om dit vraagstuk gaat. Dit heeft te maken met de aantekening die je op je rijbewijs krijgt als je voor een automaat kiest. Als je examen doet in een automaat mag je alleen maar automaten rijden met jouw rijbewijs. Dit kan vervelend zijn en daarom is het aan te raden om een schakelauto te kiezen voor je rijlessen. Je kan deze aantekening op je rijbewijs natuurlijk wegwerken. Maar daarvoor zal je nog een keer examen moeten doen bij het CBR in een schakelauto. Als je van plan bent om de rest van je leven in een automaat te rijden is er natuurlijk niks mis met deze optie!

 

Je kan beginnen met schakelauto

Als je het zo bekijkt is er dus eigenlijk geen reden waarom mensen toch voor de automaat kiezen om rijlessen in te nemen. Maar die reden is er wel degelijk. Angst of zenuwen is de voornaamste reden voor deze keuze. Mensen denken dat ze geen schakelauto kunnen rijden, of ze zijn bang dat er iets misgaat tijdens het rijexamen. Maar laat dit nou juist het punt zijn van rijlessen, rijlessen zijn ervoor om dingen te leren en we kennen allemaal het oude gezegde ‘leren van je fouten’.

Het is dus helemaal niet erg om een foutje te maken in de schakelauto en uiteindelijk kan vrijwel iedereen vlekkeloos met een schakelauto overweg, als ze maar lang genoeg oefenen. Mocht je het echt niet onder de knie krijgen kan je altijd later nog overstappen naar de automaat. Tegenwoordig hebben luxere auto’s beide opties. Het is dus zeer aan te raden om in ieder geval een poging te wagen in een schakelauto! Als je zeker van je zaak wilt zijn en geen risico’s wilt nemen dan adviseren wij om voor automaat rijlessen te nemen. Automaat auto rijlessen zijn makkelijker dan schakelauto rijlessen

Buiten Europa zijn automaten al enorm populair

Dit is hoe het er in de huidige tijd voor staat als het gaat om het schakel versus automaat dilemma, maar de kans is groot dat de toekomst er op dit gebied heel anders uit gaat zien. Automaten zijn namelijk een opmars aan het maken, en ook de groei van het aantal elektrische auto’s in ons land speelt hier een grote rol in. Buiten Europa zijn automaten al enorm populair, en dit gaat zich uiteindelijk ook naar Nederland verplaatsen.

Is automaat rijlessen duurder dan schakel?

Automaat rijlessen zijn in het algemeen duurder dan schakelauto rijlessen. Later als je naar de auto’s gaat kijken zul je merken dat automaat auto’s ook duurder zijn dan handgeschakeld auto’s.

De slimste beslissing om met een schakelauto rijles te nemen. Zo mag je alle auto’s besturen die je wilt en je krijgt een beter rijgevoel. In de toekomst kan dit zomaar veranderen, wie weet misschien worden schakelauto’s ooit wel compleet overbodig! Ook is het belangrijk dat je angst en zenuwen geen rol laat spelen in deze beslissing, iedereen kan een schakelauto rijden en desnoods stap je over naar een automaat als het echt niet lukt!

5/5 - (36 stemmen)