Remingreep tijdens je rijexamen? Wat nu?

Remingreep

Iedereen die zijn rijbewijs heeft gehaald, of daarmee bezig is, kent de angst, wat nou als het examen verkeerd gaat? Wat nou als de examinator moet remingrijpen? Geen zorgen, in dit artikel nemen wij jou mee door het hele proces, wat je kan doen om dit te voorkomen, en hoe je moet handelen mocht het noodlot dan toch toeslaan!

 

Ben ik gelijk gezakt?

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen, wat te doen als het noodlot toeslaat, hoe moet je handelen als jouw examinator ingrijpt tijdens het examen, en wat zijn de gevolgen daarvan? Zoals je misschien al had verwacht, zijn de gevolgen verschillend per geval, hoe erg was de remingreep nodig, hoe heftig was de ingreep, en uiteraard hoe heb je het er verder vanaf gebracht zijn allemaal factoren die meespelen bij de gevolgen van een remingreep.

Over het algemeen betekent een ingreep helaas wel zakken, het maakt het in ieder geval niet makkelijker voor je! Mocht deze nachtmerrie situatie werkelijkheid worden, is het van groot belang dat je rustig blijft, raak niet in paniek en ga verder met het examen alsof er niets gebeurd is, je bent nog niet meteen gezakt namelijk! Rustig blijven laat ook aan de examinator zien dat je kan presteren onder druk, wat op zijn beurt weer eventueel pluspunten kan opleveren!

 

Proefexamen

Als zoiets je is overkomen, en je bent erop gezakt, dan kan het een behoorlijke stap zijn om weer de auto in te stappen voor je herexamen. In dit geval is een tussentijdse toets bij het CBR een enorme aanrader! Een tussentijdse toets is in feite een soort proefexamen, alles werkt hetzelfde als het echte examen, je gaat naar het CBR, je krijgt een officiële examinator toegewezen, en je rijdt dezelfde soort routes en je moet dezelfde maneuvers uitvoeren als bij het echte rijexamen! Dit kan enorm helpen bij het wegnemen van eventuele zenuwen, en om je zelfvertrouwen weer terug te winnen na de rem ingreep!

Rijlessen nemen

Om dit soort taferelen te voorkomen, is het natuurlijk aan te raden om veel te oefenen. Laat je er niet van weerhouden om een extra rijlesje te nemen in Rotterdam bijvoorbeeld, ook al lijkt het alsof extra lessen slecht zijn is het in feite de beste voorbereiding die je kan hebben op het rijexamen! Het is uiteraard ook erg belangrijk om alle theorie nog een keertje door te nemen alvorens je aan het praktijkexamen begint, een goede theorie kennis zorgt voor meer overzicht in het verkeer, en daarmee wordt de kans op een remingreep een stuk kleiner!

 

Al met al is een rem ingreep tijdens je examen dus geen ramp, maar het is toch fijn om te voorkomen. Een extra rijles hier en daar kan nooit kwaad, en zeker in grote steden als Rotterdam kan dit vaak zonder veel extra kosten. Het belangrijkste van alles is dat je ten alle tijden je rust behoudt tijdens het examen, op die manier worden remingrepen voorkomen, en hebben ze minder invloed als ze toch gebeuren! Bedankt voor het lezen, en succes op het examen!

5/5 - (36 votes)