17 jaar en rijlessen?

17 jaar en rijlessen

Ben jij 17 en wil jij rijlessen nemen, maar weet je niet of dat wel kan? Het korte is antwoord is, jazeker kan dat! Het ligt natuurlijk net iets dieper dan een simpele ja, een 17 jarige is immers nog niet officieel volwassen en dus nog niet handelingsbekwaam! Daarom gaan we in dit artikel kijken naar de mogelijkheden en bevoegdheden voor een 17 jarige die rijlessen wilt nemen, en hoe dit allemaal in elkaar steekt!

 

Hoe oud moet je zijn om je rijbewijs te halen?

Laten we eerst is uitzoeken hoe oud je eigenlijk moet zijn om je autorijbewijs te mogen halen. Je autorijbewijs halen gaat in verschillende stappen, te beginnen met het theorie examen helemaal tot aan je praktijk examen en alles daartussen in! Je mag je theorie examen auto al doen als je 16 jaar oud bent, dit is dan geldig voor 1,5 jaar na de dag dat je geslaagd bent. Na de eerste stap van het halen van je theoriexamen volgt de spannende stap van het vinden van een rijschool, en uiteraard je eerste rijlessen nemen.

Dit mag al vanaf 16,5 jaar oud! Voor het verloop van de rijlessen maakt je leeftijd niets uit, of je nou 17 of ouder bent je zal allemaal dezelfde dingen leren onder dezelfde begeleiding! Vanaf je 17e verjaardag mag je ook je praktijkexamen gaan halen bij het CBR, let op hier is een geldig theorie examen en een gezondheidsverklaring voor nodig!

 

Begeleiderspas als je geslaagd bent voor je rijbewijs

Na het halen van je praktijkexamen begint het onderscheid tussen een 17 jarige en een volwassene, je bent namelijk nog niet bevoegd om te rijden, ook al ben je wel in het bezit van een rijbewijs! Je moet nu totdat  je 18 jaar oud bent, met een begeleider rijden. Deze begeleider moet in het bezit zijn van een geldig rijbewijs en hij/zij moet uiteraard boven de 18 zijn! Ook moet deze coach vermeld staan op je zogenaamde ‘begeleiderspas’, deze pas kun je aanvragen als je 16,5 bent en hier staan maximaal 5 begeleiders op die met jou auto mogen rijden. Denk bij begeleiders bijvoorbeeld aan ouders, vrienden, of andere familie die al in het bezit is van een geldig rijbewijs.

Als je 17 bent en met de auto op pad gaat moet je dus altijd zowel je rijbewijs als je begeleiderspas bij je hebben. Na je 18e verjaardag is deze begeleiderspas niet meer nodig, en mag je officieel geheel zelfstandig met de auto op pad! Let op, je mag op je 17e nog niet in het buitenland rijden, ook niet met een begeleider!

Begin met rijlessen

Al met al, kan je dus al zo vroeg als je 16e verjaardag beginnen met jouw reis naar het rijbewijs! Rijlessen nemen en rijexamens doen zijn belangrijke stappen in je leven, en het is bewezen dat deze stappen zo vroeg mogelijk nemen een positieve invloed heeft of jouw slagingskansen! 17 jarigen zouden namelijk makkelijker de stof in zich op nemen, en gemotiveerder zijn om te slagen! Vooral omdat het corona is zou ik zo snel mogelijk beginnen voordat er nieuwe regels gaan komen. Kortom, rijlessen nemen op je 17e kan niet alleen, het is ook nog een slim plan! Let natuurlijk wel op als je daarna met de auto op pad wilt. Voor de mensen die al hun rijbewijs hebben maar toch de kennis willen opfrissen, geven we ook rijlessen. Voor meer vragen kan je terecht op de website van het CBR. Bedankt voor het lezen en veel succes op je weg naar het rijbewijs!

Wil je toch snel beginnen en slagen voor jerijbewijs? Klik dan hier.Voor meer tips volg ons op instagram

5/5 - (36 stemmen)