Mag ik autorijden met ADHD en ADD?

ner

De diagnose ADHD en ADD komt steeds vaker voor tegenwoordig en daarom zal deze vraag wellicht ook door veel mensen hun hoofd gaan omdat bijna iedereen wel iemand in zijn of haar omgeving heeft met deze diagnose, of je bent het zelf. En dat is helemaal geen gekke vraag. Mensen met deze diagnose hebben aandachts- en concentratieproblemen. De mate waarin iemand hier last van heeft verschild per persoon en kan zeer uiteenlopend zijn, maar het kan ook zeker van invloed zijn op de snelheid en manier waarop jij beslissingen neemt in de auto, hoe je gevaar overziet én of je impulsief rijgedrag vertoont. Daarnaast beïnvloed de medicatie die velen gebruiken ook je rijvaardigheid.

Moet ik aangeven aan het CBR dat ik ADHD of ADD heb?

Als het goed is vul je bij het starten met je rijlessen zo snel mogelijk een gezondheidsverklaring van het CBR in. Op deze verklaring geef je dan dus aan dat je deze diagnose hebt. De gezondheidsverklaring moet je altijd naar waarheid invullen. Daarna zal je van het CBR een verwijzing krijgen naar een onafhankelijke psychiater die dan gaat onderzoeken en daarna een rapport schrijft voor het CBR. Daar wordt deze informatie door een arts beoordeeld om te kijken of je eventueel een rijtest moet doen. Als dat zo is en deze rijtest gaat gewoon goed beoordeelt het CBR dat je geschikt bent om te kunnen autorijden.

Daarna kan je rijschool het examen aanvragen en kan je gewoon je rijbewijs halen.  In sommige gevallen heb je de diagnose ADHD of ADD als kind gekregen maar heb je hier op latere leeftijd geen “last” meer van. Als de behandeling hiervoor is stopgezet voor je 16e, dan mag je de vraag hierover op de gezondheidsverklaring invullen met ‘nee’. Als je twijfelt is het altijd aan te raden om dit te overleggen met je huisarts.

Is het melden van ADHD of ADD aan het CBR verplicht?

De gezondheidsverklaring van het CBR moet je naar waarheid invullen. Dat betekend dat je verplicht bent om de vraag hierover met ‘ja’. Wanneer je wel de diagnose hebt maar dit niet meldt bij het CBR kan het zijn dat de verzekering de gemaakte schade niet vergoedt. Jij kan dan aansprakelijk gesteld worden voor alle gemaakte schade en eventueel extra leed aan inzittenden, omdat jij niet eerlijk was op je gezondheidsverklaring. Het kan voorkomen dat je wel ADHD of ADD hebt maar hier geen medicijnen voor slikt. Ondanks dat je geen medicijnen gebruikt, moet je dan alsnog aangeven bij het CBR dat je deze diagnose hebt. Sommige medicijnen hebben zelfs gele sticker.

gele sticker
Over het algemeen kunnen mensen met ADHD en ADD gewoon net als iedereen hartstikke veilig auto leren rijden. Het kan zijn dat je wat meer lessen nodig hebt, maar ook dat hoeft niet zo te zijn. Het belangrijkste is dat je er eerlijk over bent om onveilige situaties en de mogelijkheid van onverzekerd rondrijden te voorkomen.

5/5 - (103 stemmen)