Waarom is slagen zo moeilijk bij CBR?

Waarom is slagen zo moeilijk bij CBR

Wie is het CBR?

Het CBR is een afkorting van ´´Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen´´.
CBR heeft van de overheid de taak gekregen om te zorgen voor een goede verkeersveiligheid en deze tevens te waarborgen. Het CBR controleert of mensen rij-vaardig zijn en tevens medisch geschikt zijn om te rijden. Maar daarbij wordt ook gekeken naar de vakbekwaamheid en hoe serieus/ professioneel een bestuurder zich gedraagt in het verkeer.

Dit geldt uiteraard niet alleen voor een particuliere autobestuurder maar voor de gehele logistieke sector. Er zijn zo’n 200 examens bekend die worden afgenomen bij het CBR.
Bij het CBR kan je terecht voor een rijbewijs voor de personenauto, bus, vrachtauto en taxi. Maar ook voor het T-rijbewijs, de motor en bromfiets, recreatievaart, binnenvaart vallen allemaal onder de verantwoording van het CBR.

 

Wat is het doel van het rijexamen bij het CBR?

De taak van het CBR is om te zorgen voor veilig verkeer in heel Nederland.

Tijdens het examen moet de geëxamineerde om deze reden worden onderworpen aan de standaard test. De standaard test is voor ieder hetzelfde om op deze manier een veilige verkeerssituatie te waarborgen.

Nu je begrijpt wat het CBR is en dat zij verantwoordelijk zijn voor de verkeersveiligheid, kun je begrijpen dat het examen niet weggegeven wordt bij een pakje boter.

Wat wordt er getest?

Om de verkeersveiligheid te waarborgen moeten er op veel onderdelen getest worden, als geëxamineerde wordt je zoal getest op de volgende onderdelen:

  1. Hoe is de omgang met het voertuig?
  2. Rijdt hij/zij Veilig?
  3. Doorstroming (inzicht)
  4. Sociaal rijgedrag (professionaliteit)
  5. Milieubewust rijden

 

Daarnaast dien je uiteraard ook kennis te hebben van alle regels, wat voorkomt dat je in gevaarlijke situaties kunt komen als beginnend bestuurder. Daarom doe je dus ook allereerst een theorie examen. Met het theorie examen test je kennis en je inzicht in (mogelijk) gevaarlijke situaties.

Waarom is het dan zo moeilijk?

Je moet jezelf wel bedenken, je leer als nieuwe bestuurder in een zeer korte tijd allemaal nieuwe vaardigheden, vaardigheden die je brein niet herkent. Handelingen zoals, schakelen en tegelijkertijd op het juiste moment je koppeling intrappen, tevens blijven kijken in je spiegels waarbij je uiteraard ook nog moet sturen.
Dit zijn 4 relatief nieuwe handelingen tegelijkertijd, dit kan een beginnend bestuurder nog niet op een automatische piloot tijdens zijn examen, wat er dus voor zorgt dat het examen lastig kan worden gevonden door iedereen.

Houdt daarbij ook rekening met het feit dat normaliter scholen natuurlijk verschillende opleidingsniveaus hebben, met het examen voor je rijbewijs wordt geen onderscheid gemaakt in niveau.

Het examen moet dus ook wel moeilijk zijn. Het CBR weet dat na het behalen van je rijbewijs (als nieuw bestuurder) je alsnog veel ervaring moet opdoen.

Beginnend bestuurders hebben het eerste jaar na het behalen van hun rijbewijs relatief veel te maken met ongelukken en schade, die zij zelf veroorzaken, met soms zelfs verkeersdoden als gevolg.

CBR houdt deze statistieken bij (want het is hun verantwoording). Ze zijn zich daarom bewust dat het examen niet te makkelijk mag zijn.
Als je alle bovenstaande punten combineert, snap je waarom het rijexamen lastig moet zijn, dit wordt allemaal gedaan om de veiligheid in het verkeer te waarborgen.

5/5 - (103 stemmen)