Wanneer mag je rechts inhalen?

Mag je rechts inhalen?

Waarschijnlijk de één na grootste ergernis van elke automobilist op de weg na onnodig op de linkerbaan blijven hangen, rechts inhalen op de snelweg. In de meeste gevallen riskeer je daarmee een flinke bekeuring op de mat te krijgen. In sommige gevallen mag je wél rechts inhalen, maar wanneer is dat nou precies?
Er zijn in het reglement verkeersregels en verkeerstekens (RVV 1990) vier situaties aangegeven waarin je rechts mag inhalen op de openbare weg. zonder dat je hiervoor een boete riskeert; Wanneer je in de file rijd en er meerdere rijstroken zijn die in dezelfde richting rijden. Wanneer je aan de rechterzijde van een blokmarkering rijd. Bijvoorbeeld op knooppunten en uitvoegstroken op de snelweg.

Tram inhalen

Wanneer je een tram inhaalt binnen de bebouwde kom.Wanneer je op een rotonde af rijd met meerdere rijstroken voor afslaand verkeer, wanneer de andere bestuurders voorgesorteerd hebben en duidelijk hebben aangegeven dat zij linksaf willen slaan. Volgens de wet is het verboden om een ander voertuig vlak voor of op een voetgangersoversteekplaats in te halen. Hierbij word een fiets ook gezien als voertuig en het zou voor zichzelf moeten spreken dat dit voor levensgevaarlijke situaties zorgt.

Fietsers

Voor fietsers geld dat zij andere fietsers aan de linkerkant moeten passeren zoals het hoort. Andere bestuurders mogen wel door fietsers aan de rechterkant ingehaald worden, maar dit is niet verplicht. Een fietser mag dus ook gewoon aan de linkerkant van een auto passeren. Daarom is het handig om in de bebouwde kom altijd extra oplettend te zijn voor fietsers. Voor snorfietsers op het fietspad geld hetzelfde, zij mogen ook andere fietsers en snorfietsers alleen links inhalen. En overige voertuigen mogen zij net als de fietser links, maar ook rechts inhalen. Tenzij anders staat aangegeven.

Rechts inhalen op de snelweg

Volgens de algemene regels van de RVV moet je op de snelweg zo veel mogelijk rechts rijden en links inhalen. Dit geld ook voor een snelweg met meerdere rijbanen. In de praktijk komt het veel voor dat mensen lekker op het midden van de weg door blijven rijden op de maximumsnelheid, of zelfs nog langzamer. Om in deze situatie netjes in te halen zonder een boete te riskeren dien je meerdere rijstroken naar links op te schuiven om de betreffende auto te kunnen passeren. Om daarna weer een aantal rijstroken naar rechts terug te schuiven zodat je zelf weer zo veel mogelijk rechts houd op de weg.

De boete voor rechts inhalen

Wie rechts inhaalt riskeert een boete van 250,- euro, geen misselijk bedrag. Houd daarbij in je achterhoofd dat je niet per se staande gehouden hoeft te worden om deze boete te krijgen.

Naast de boete voor rechts inhalen kan je ook een boete krijgen voor onnodig links rijden. De boete voor onnodig links rijden op de snelweg is in 2021 140,- euro. Om de ernst van het probleem te benadrukken heeft de overheid besloten dat de boete voor onnodig links rijden op een autoweg of autosnelweg per 2022 verhoogd word naar 220,- euro.

 

5/5 - (103 stemmen)