Proefles autorijden – hoe moeilijk is het?

proefles autorijden

Autorijden is iets wat we allemaal wel willen kunnen, maar toch ziet proefles autorijden er op het eerste gezicht lastig uit. Veel mensen denken dan ook dat rijden een lastige taak is, maar hoe zit dat nou eigenlijk? In dit artikel leggen wij je uit hoe moeilijk het kan zijn!

Voertuigbeheersing tijdens je proefles

Een proefles duurt meestal 60 minuten. Je instructeur legt globaal uit wat je allemaal kan verwachten tijdens je rijlessen en hij geeft advies. Maar  Je hebt verschillende aspecten nodig om een auto te kunnen besturen. Tijdens je proefles krijg je volgende informatie:

Allereerst heb je natuurlijk het sturen, dit is voor de meeste mensen vrij duidelijk en meestal heeft men dit voor of na de eerste rijles al feilloos onder de knie. Verder is er natuurlijk de essentiële kwestie van gas geven en remmen, en hoewel dit vaak als lastiger word beschouwd dan sturen is dit ook nog goed te doen. Het kost misschien een extra lesje hier en daar om de rem echt goed onder de knie te krijgen, maar het concept is in ieder geval vrij vanzelfsprekend. Tijdens je proefles moet je dus goed opletten want je bent nog niet klaar met autorijden.

De moeilijkheden beginnen pas bij de koppeling en het schakelen, dit is waar de meeste leerlingen het langst zoet mee zijn. Het laten opkomen van de koppeling om weg te rijden, en het vinden van de juiste versnelling op het juiste moment zijn vaardigheden die niet één twee drie in je systeem zitten. Dus schrik niet als je tijdens je proefles dit allemaal moet doen.  Uit ervaring dat dit wel meevalt, en dat leerlingen ook dit deel van het autorijden binnen de kortste keren onder de knie hebben.

Is autorijden nou echt moeilijk?

Ervaring leert ook dat autorijden eigenlijk helemaal niet moeilijk is, maar dat spanning een grote rol speelt. Bijvoorbeeld bij het rijexamen bij het CBR, hier wordt als het goed is niks van je gevraagd wat je niet al in rijlessen hebt gedaan. Maar toch gaat het hier vaker mis door de spanning.

Ons advies is dan ook om te proberen de zenuwen weg te drukken. Het is belangrijk om in je achterhoofd te houden dat je nog niet hoeft te kunnen rijden voor je eerste les. De hele reden dat rijscholen bestaan is om jouw te leren rijden, hoe moeilijk of makkelijk dat ook gaat. Daarom is het vooral zaak om je gewoon mee te laten gaan met het proces, de instructeurs waar je mee rijdt hebben allemaal ervaring met verschillende soorten leerlingen en uiteindelijk kan iedereen autorijden. Zorg ervoor dat je de routes ook goed kent wanneer je begint met proefles autorijden.  Op ieder potje past een dekseltje, en dat is zelfs toepasselijk in de wereld van het rijden, want iedereen kan het alleen voor de één duurt het wat langer dan voor de ander!

 

Autorijden is een leerproces en uiteindelijk lukt het vrijwel iedereen om het te leren. Hoe moeilijk het is hangt sterk af van de persoon die je bent, sommige mensen kunnen het vanaf dag één, anderen zullen nog maanden soms zelfs jaren ergens moeite mee hebben, maar uiteindelijk lukt iedereen het! Bedankt voor het lezen en succes met je proefles!

5/5 - (36 stemmen)