Vanaf welke leeftijd mag je autorijden?

autorijden leeftijd

Vroeger moest je 18 zijn om met je auto rijbewijs te mogen beginnen. De afgelopen jaren zijn deze regels een stuk versoepeld en mag je al een stuk eerder beginnen dan 18 jaar! Namelijk vanaf het moment dat jij 16,5 bent kan je al starten met het nemen van autorijlessen.

Wanneer mag je starten met je theorie?

Vanaf het moment dat jij 16 jaar bent mag je al starten met je theorie en het theorie-examen voor de auto doen bij het CBR. Als je slaagt voor je theorie-examen met deze leeftijd is deze vervolgens 1,5 jaar lang geldig.

Wanneer mag je rijlessen nemen?

Als je 16,5 jaar bent mag je beginnen aan je eerste autorijles. Je mag vanaf deze leeftijd dus ook al een tussentijdse toets doen. Een tussentijdse toets is een soort proefexamen om te kijken op welke vlakken jouw rijvaardigheid nog verbeterd kan worden en hoe jij presteert tijdens een CBR-examen met een examinator. Omdat veel mensen last krijgen van gezonde spanning, maar soms ook ongezonde spanning.

Wanneer mag ik mijn praktijkexamen voor de auto doen?

Je mag je praktijkexamen voor je auto rijbewijs pas doen op het moment dat jij 17 jaar bent. Ook als je al eerder klaar bent voor het examen mag je niet eerder afrijden. Als je op je 17e slaagt voor je auto-praktijk vraag je je rijbewijs aan. Maar houd er rekening mee dat je alleen mag rijden met een coach naast je tot je 18 bent. Een coach is iemand uit jouw omgeving die je zelf kan kiezen, maar deze moet wel aan een paar verwachtingen voldoen. Jouw coaches moeten op je begeleiderspas staan, deze pas kan je aanvragen bij de RDW. Vanaf het moment dat je 18 wordt mag je daarna alleen de weg op, zonder een coach. Op de website van 2toDrive.nl kun je terecht voor alle informatie over begeleid de weg op gaan samen met een coach. Een extra voorwaarde van het CBR voor het praktijkexamen is wel dat je gezond en capabel genoeg moet zijn om te kunnen autorijden.
Hiervoor dien je op tijd je gezondheidsverklaring in te vullen en op te sturen naar het CBR. Soms moet je namelijk naar een medisch specialist of een rijtest doen bij het CBR en dit kost extra tijd. Stuur deze verklaring daarom altijd zo snel mogelijk op wanneer je start met je rijlessen.

Wat zijn de voorwaarden waar een coach aan moet voldoen?

Je mag minimaal 1 en maximaal 5 coaches aanwijzen die jouw mogen begeleiden tijdens het rijden tot je 18 wordt. Een coach moet zelf in het bezit zijn van een geldig rijbewijs en minimaal 27 jaar zijn. Het aanmelden is gratis via de website van het RDW en zodra je coaches geregistreerd zijn kan je de aanvragen waar de namen van de coaches op staan. Wil je voor je 18e de weg op met iemand die niet op je begeleiderspas staat? Vraag dan een nieuwe aan

5/5 - (103 stemmen)