Veilig rijden in de winter

Veilig rijden

Veilig rijden in de winter is altijd een stressvolle klus voor iedereen. Het op orde brengen van de auto, het navigeren en passeren van andere voertuigen, en het omgaan met gladde omstandigheden vereist een vaardige mentaliteit en een hoge mate van efficiëntie in het rijden. Dit is de reden waarom veel van de bestuurders hun  winter reizen / rijden overslaan.

Echter, stel dat je van plan bent om te reizen naar een bestemming in de winter. In dat geval hoef je geen zorgen te maken, want deze uitgebreide informatiegids zal je het rijden gemakkelijk maken als je de hieronder besproken veiligheidsmaatregelen voor het rijden in de winter volgt met rijschool omw.

Maak je voertuig schoon

Het schoonmaken van het voertuig is een belangrijke veiligheidstip om veilig te rijden in winterse weersomstandigheden. Zonder de juiste reiniging, zal de sneeuw die op de ramen van je voertuig valt namelijk je zicht blokkeren, en dit kan de kans op een ongeval vergroten. Daarom moet je, voordat je vertrekt, een sneeuwborstel en ruitenwissers gebruiken om al het stof en de sneeuw op je ruiten, spiegels, motorkap, kofferbak en dak te verwijderen.

Maak de backup sensoren/camera’s schoon: koplampen, remlichten, en achterlichten.

Controleer je auto/voertuig grondig

Voordat je vertrekt, moet je je auto/voertuig grondig controleren. Controleer de motor, de snelheids- en oliemeters, de remmen, de koplampen en een achteraanzicht met camera’s. Zorg ervoor dat alle remmen volledig werken, en dat er geen kans is dat ze je op dit moment in de steek laten. Controleer de banden, en het zou het beste zijn als je je banden  zou vervangen met winterbanden

Houd de olietanks vol en de accu’s volledig opgeladen (zowel de accu’s van voertuigen als die van mobiele telefoons).

Houd noodvoorraden bij je

Het is altijd een goed plan om een eerstehulppakket/noodkit in je voertuig te hebben, maar het is vooral belangrijk tijdens de koudere periode van het jaar (winter). Voorzie je voertuig van de bijhorende zaken, zodat je in het algemeen voorbereid bent op de barre winterse omstandigheden waarmee je te maken kan krijgen.

Houd de volgende zaken bij je:

Gereedschap om uw auto uit te graven: Kleine schop, sneeuwborstel, kattenbakvulling of zand, en ijskrabber.
Benodigdheden die u de hele weg warm houden, zoals dekens, extra kleren, mutsen en handschoenen, en kaarsen.
Niet-bederfelijk voedsel en water voor noodgevallen.
Algemene zaken zoals vuurpijlen, zaklantaarns, een verbanddoos, startkabels, kaarten, extra olie, antivriesmiddel en ruitensproeiervloeistof.

Rijd langzaam en soepel

Langzaam en vlot rijden is een andere belangrijke veiligheidsmaatregel die chauffeurs in de winter moeten nemen omdat snel rijden riskant wordt op gladde wegen. Je voertuig/auto kan uitglijden en in de diepte vallen als je naar een heuvelachtig gebied reist. Dus altijd je snelheid aanpassen en goed naar de verkeersboorden kijken. Het zal je helpen om overal te stoppen in elke kritieke situatie of op elke lastige weg zonder uit te glijden of te slippen.

In besneeuwde of beijzelde omstandigheden is het ideaal om je snelheid onder de 48 km/u te houden.

Houd ruimte & rem voorzichtig

Om ervoor te zorgen dat je in winter veilig rijdt, moet je 5-6 seconden afstand houden achter andere voertuigen. Stoppen op ijzige wegen kan zo lastig zijn dat je auto gemakkelijk kan slippen. Dus als je andere auto’s te volgt, houd de juiste ruimte, het zal je helpen om vroegtijdig te kunnen stoppen.

In de winter, wanneer de wegen bedekt zijn met ijs, kan je voertuig/auto slippen als je te hard remt. Dus als je moet stoppen, altijd geleidelijk druk op je rempedaal en vertragen tot een volledige stop om te voorkomen dat je uitglijdt en verlies je de controle over het voertuig / de auto niet. Kijk hier verder om meer inzicht te krijgen op de wegen. 

5/5 - (36 stemmen)