Waar is de dode hoek in de auto

Waar is de dode hoek?

Heeft u net uw rijbewijs? Of bent u al ervaren in de wereld van het autorijden? In beide gevallen is het belangrijk om op de hoogte te zijn van alle regels en veiligheidsvoorschriften in de drukte van het verkeer. De meeste van deze regels en wetten zullen bekend zijn, verkeersborden, voorrangsregels etc. Maar zoals altijd bij regels zijn er aspecten die je snel over het hoofd ziet, of aspecten die misschien helemaal niet in de regels staan maar daardoor niet minder relevant zijn!

Één van dit soort essentiele, maar vaak onbekende, voorschriften is de dode hoek in een auto! Daarom dit artikel om uw geheugen weer is op te frissen over alle ins and outs rond de dode hoek in een auto, zodat u het na het lezen nooit meer zal vergeten!

 

Waar is de dode hoek?

 

Er wordt vaak gesproken over de dode hoek op het gebied van vrachtwagens, en andere grote verkeersvoertuigen, maar wat weinig mensen door hebben is dat de dood normale personenauto waarmee u dagelijks de straten van bijvoorbeeld Rotterdam trotseert óók een dode hoek heeft. Dit is het gebied dat onzichtbaar is vanuit de binnenkant van een voertuig, als een ander voertuig, of persoon, zich in dit gebied bevindt kan dit uiteraard erg gevaarlijke situaties opleveren, maar hoe voorkomen we deze nare situaties?

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om te beseffen waar de het zich precies bevindt, de grootste hoek bevindt zich schuin achter de auto, uit het zicht van de spiegels. Dit is de grootste en gevaarlijkste dode hoek, maar dit is niet de enige, vlak voor uw auto en vlak achter bevinden zich ook kleine plekken die onzichtbaar zijn vanaf uw positie als chauffeur, deze leveren alleen vrijwel nooit gevaarlijke situaties op.

 

Voorkom ongelukken

 

Nu we weten waar onze het precies zit kunnen we oplossingen gaan zoeken, zodat we weer veilig de straten van Rotterdam op kunnen! Allereerst is het natuurlijk belangrijk om altijd de correcte procedure te volgen alvorens van richting te veranderen, spiegels checken, achterom kijken, richtingaanwijzer etc. Dit verkleint de kans op ongelukken aanzienlijk, maar het neemt het gevaar niet compleet weg. Het is uiteraard ook altijd goed om u spiegels correct af te stellen om uw slechte zicht zo minimaal mogelijk te maken, Rotterdam bevat genoeg spiegelafstel plaatsen hiervoor.

Een andere voor de hand liggende oplossing zijn zogenaamde dode hoek spiegels. Dit zijn makkelijk te monteren spiegels die u een beter beeld geven van de hoek schuin achter de auto, over het algemeen zijn dit alleen niet de meest eye catching spiegels! Als u de eigenaar bent van een moderne auto heeft uw auto misschien wel een sensor ingebouwd, dit zijn sensoren aan de achterkant van de auto die met behulp van radar signalen checkt of er auto’s zijn, en u waarchuwt op uw dashboard als dit niet het geval is!

 

Ter conclusie, de dode hoek van een personenauto is een relatief onbekend begrip dat toch echt gevaarlijke situaties kan opleveren. Met behulp van de methoden uit dit artikel kunt u hopelijk nare situaties in de toekomst voorkomen, en bent u zich meer bewust geworden van de gevaren die autorijden met zich meebrengt! Bedankt voor het lezen en rijd voorzichtig!

5/5 - (36 stemmen)